Happywalk.goes.newspaper

 

De ska vandra för varenda krona

KARLSKOGA: I höst genomförs Happy Walk – en vandring på 90 mil genom Thailand

”Vi vandrar 90 mil. Från Bangkok till Phuket. Och om vi lyckas få ihop pengar skänker vi det till barnhemmet i Muang Mai!”
I vintras föddes idén till det som skulle bli Happy Walk. En utmaning som blev officiell för bara en vecka sedan men som redan engagerat och lockat privatpersoner och företag i Karlskoga att donera pengar till välgörenhet.

30 000 kronor har på förhand redan donerats. Och mer lär det bli om man ska tro det gäng som i höst ger sig iväg på en resa där varenda utlovad krona betraktas som en utmaning.

”Vår tacksamhetsbägare har redan runnit över, flera gånger om, vilket vi definitivt inte har någonting emot” skriver Sofia Hagström på Happy Walks Facebooksida där de privata donatorerna fylls på. En efter en, dag efter dag.

Idén till Happy Walk började ta form någon gång strax efter årsskiftet. Vännerna Calle Wollgård och Christoffer Collin hade länge pratat om att göra en lång vandring tillsammans.

– Då var det mer tänkt som en rolig utmaning, utan egentligen något särskilt syfte. Sen kom jag på att vi kunde kombinera nytta med nöje, berättar Calle Wollgård.

Ropet på hjälp är stort

Karlskoga Tidning har tidigare berättat om Calle Wollgård och hans volontärarbete på ett barnhem i Muang Mai på Phuket i Thailand. Ett barnhem som Svenska Hjältarpristagaren Sussi Janson driver sedan sex år tillbaka tillsammans med sin man Hans Forsell.

Barnhemmet byggdes upp våren 2005 efter tsunamin. Syftet var att hjälpa de barn och familjer som förlorat familjemedlemmar eller blivit bostadslösa i samband med flodvågskatastrofen. Trots att många under åren kunnat slussas ut till släktingar och vänner finns behovet av barnhemmet kvar då ropet på hjälp fortfarande är stort även bland dem som inte drabbades av vågen.

– Min idé var att vi skulle försöka få företag och privatpersoner att donera pengar till Happychild. En stiftelse som är huvudsponsor till barnhemmet, berättar Calle Wollgård.

Efter att kompisen Christoffer Collin hade nappat på idén anslöt sig tre ytterligare entusiaster: Sofie Book, Sofia Hagström och Evelina Bodin.

Skänker kronor per kilometer

I höst lyfter planet mot Asien med de fem vännerna ombord. Den 27 oktober startar vandringen från Bangkok och man räknar med att kunna gå i mål vid Muang Mais barnhem innan årsskiftet. En sträcka som är nära 900 kilometer lång.

Som donator skänker man pengar per kilometer. De företag och privatpersoner som vill donera bidrag får alltså själva välja hur mycket de vill skänka och registrerar sig genom projektets hemsida.

– Inga bidrag är för små eller för stora, säger Calle och påpekar att en krona per kilometer i slutändan blir 900 kronor.

– Och pengarna går oavkortat till barnhemmet. Vi kommer aldrig att vara i kontakt med dem. Resa och uppehälle bekostar vi själva, betonar Evelina Bodin.

För att utmaningen ska betraktas som avklarad räcker det att en av vännerna genomfört hela vandringen.

”En win-winsituation”

– Det är klart att vi hoppas att alla ska klara av att vandra hela vägen, men det är 90 mil och man vet aldrig vad som kan hända, säger Christoffer Collin.

Under vandringen kommer Evelina, Sofie, Sofia, Chriostoffer och Calle att blogga och berätta om sitt äventyr längs Thailands västkust.

Men innan hösten och avresan finns det en hel del att göra. Jakten på sponsorer och donatorer fortsätter samtidigt som de fysiska förberedelserna kräver sin tid.

– Vi tar det här på största allvar. Ett jobb, en utmaning och på samma gång ett äventyr som vi får uppleva tillsammans. Och om man samtidigt kan bidra till att göra världen till ett lite bättre ställe kan vi verkligen snacka om en win-winsituation, säger Calle Wollgård.

Karin Jansson
054-19 90 00

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0